Registrace  |   Přihlásit

Recenze z kurzů

Recenze z našich kurzíků

 

Jméno: Libor
text: kurz proběhl výborně, naučil jsem se víc, než jsem čekal. Dobré prostředí i vybavení, Marcel umí nejen kovat, ale i vyučovat a má osobní přístup, velké nasazení.
negativní text: Pozor! Výborné domácí jídlo nesvědčí postavě! A ty zákusky! Měli jsme ale dost síly i relaxace na tu dřinu u kovadliny.

Jméno: Tomáš

text: Na kovářském kurzu u Marcela v Orličkách jsem byl už potřetí a rozhodně ne naposledy. Přestože fyzicky si člověk v kovárně rozhodně neodpočine, a těžké manuální práci nepřivyknuté tělo po víkendu v kovárně ještě pár dní docela bolí, psychicky si odpočinete líp než kde jinde. Marcel je šikovný kovář a dobrý učitel, vždy se vším kurzistům poradí a pomáhá tak akorát, aby člověk neměl pocit, že je "veden za ruku", ale ani že v tom zůstal sám...

Výsledné výtvory, které si odvezete domů, vás pak motivují, aby to příště bylo ještě lepší a krásnější. Závěrem je nutno vyzdvihnout skvělou péči, která je dopřána v mezidobí mezi kováním našim žaludkům, ať už v penzionku U nás doma, nebo přímo Marcelovou ženou Petrou.

Jméno: Mirek/nožířství jako hobby

Můj první kontakt s nožířstvím byl po shlédnutí videa na YT. Šlo o výrobu malého nože z brzdového kotouče motocyklu. Vzhledem k tomu, že na motorce dost jezdím, zaujalo mne to natolik, že jsem se do toho pustil… Materiál sice nebyl z motocyklu, ale to mi nevadilo. Tenhle první nůž jsem dělal od začátku do konce ručně (pilka, pilníky, smirek…..). Netušil jsem, že mě to tak chytne. Po třetím noži následoval asi klasický vývoj: bruska z Lidlu, lepší nářadí, pásová pila na dřevo, výměna brusky za výkonnější a hlavně přišlo zaujetí kovářským damaškem. Několik pokusů dopadlo dost katastrofálně, spálený materiál, nesvařený materiál, vady uvnitř…. Usoudil jsem, že než pokračovat stylem pokus/omyl, bude lepší najít kovářský kurs, kde by mi skutečný kovář koukal na ruce a řekl, kde dělám chybu. A tak jsem se ocitl na víkendovém kursu Kovařina/damašek u Marcela Bednáře.
Kurs probíhal v jeho vybavené dílně za účasti dalších tří frekventantů. Po nezbytném bezpečnostním zaškoleni jsme se hned v pátek pustili do práce na pohrabáči a lopatce na borax.. Hlavní nápor ale začal v sobotu ráno; svařování pokusných paketů tak, abychom byli schopni odhadnout svařovací teplotu. Máca běhal mezi námi, radil, opravoval, pomáhal. Vzhledem k tomu, že doma nemám buchar, chtěl jsem se naučit svařovat s použitím kladiva…. Bojoval jsem s odhadem teploty, s kladivem i kovadlinou a na několikátý pokus se konečně podařilo :-) Máca byl neskutečně ochotný kdykoliv pomoci, poradit a zodpovědět i několikrát opakované otázky, takže přístup na 100%.
Neděle byla ve znamení broušení a leptání polotovarů; tehdy se ukázalo, zda se damašek podařil, či nikoliv. 
A v neděli po obědě (mimochodem Mácova paní výborně vaří:-) jsme si každý odvážel polotovar nože z vysněného damašku, který jsme pod Mácovým vedení byli schopni svařit a vykovat.
Pokud bych měl shrnout moje dojmy z právě ukončeného víkendu, vypadalo by to takto: Máca jako školitel na jedničku, vybavení dílny na jedničku, navíc skvělá parta lidí se stejným zájmem.
Jel bych znovu? Jednoznačně!!!
Pro případné zájemce o Marcelův kurs bych doporučil být připravený na dost dřiny a potu ale v neděli večer budete usínat s pocitem, že se něco podařilo!

Jméno: Dominik
Kurz u Marcela jsem si užil vysoko nad moje očekávání. Přijel jsem tam jako prostý kmán neznalý nejen kování, ale ve finále jsem vlastně neznal skoro žadny z nastroju co na dílně byl a kladivo jsem v ruce nedržel déle než na zatlučení 2 hřebíků…. 
   I přesto jsem v neděli odjižděl s vlastním Damaškem, hotovým nožíkem a vlastně ještě jedním polotovarem na další nožík.
Celý víkend byl poměrně vyčerpávající, ale se skvělou partou lidí a hodně piva se to dalo přežít.
Už ted vím, že jak se otevřou termíny, tak na jaře se jede znova a jelikož ubytování v penzionu bylo super, je to v horách a krásné přírodě, tak třeba i s rodinou. :)

Jméno:PETER (SK) : Kurz damaškový, u Marcela prebehol super, veľa sme sa nasmiali a ešte viac naučili! Dobrá parta. Pani domáca ďakujem, perfektná kuchárka, super strava! ...neváhajte vyskúšať si niečo nové, odporúčam!

Jméno: David Hadrovský

Na kovárně to je nářez..

Do kurzu jsem se přihlásil ze zvědavosti a to díky kamarádovi který už u Marcela nějaký ten kurz zažil.A musím říct že jsem dobře udělal..Jako kuchař používám "nůž"(seriové výroby) každý den, ale mít možnost zkusit si výrobu vlastního nože který bude sloužit při práci jsme si nemohl nechat ujít.. Byl jsem víc než mile překvapen přátelským a profesionálním přístupem díky kterému jsem si dokázal i jako úplný amatér vyrobit damascenskou ocel a z ní následně nůž. Člověk úplně zapomene na starosti a věnuje se práci v kovárně. Úplně mě to pohltilo a už se těším na další návštěvu kovárny. Je to náročná, ale úžasná práce.. ještě jednou děkuji a už se tam zase těším..

Jméno: Petr,
Damascenský kurz jsem dostal jako dárek k narozeninám a musím říct, že na 100% jsem si to užil. Po všech stránkách naprostá spokojenost.
Byla to úžasná zkušenost, kdy si na tři dny zkusíte tuto těžkou, ale krásnou práci pod vedením zkušeného kováře. Víkend u Marcela můžu jen doporučit.

Jméno: Jarek

Nevím jak to sdělit ostatním lidem, kteří by měli odvahu a navštívili tvůj kurz. Doporučuji, aby to nedělali a raději zůstali sedět doma u televize a sledovali svoje oblíbené seriály. Když to udělají a dojedou, zažijí super víkend, plný zážitků a hromadu zkušeností a nových věcí o železe a o práci kováře. Budou unaveni, spáleni od ohně, špinaví, ale šťastni že se na to dali. Vůbec si neuvědomí, že jejich poklidný život v křesle jim nechybí.A ještě jednu věc bych doporučil. Hned na začátku si nechte upéct buchtu od paňmámy. Je vynikající.Tak že beze srandy všem doporučuji a doufám, že budou mít stejný zážitek jako já. Marceli díky Jarek.

Jméno: Václav

Díky Marcelovi za skvělý první krok ke kovařině - jasně že za den se nedá ukovat kanelovaná zbroj, ale čas u něj v kovárně byl naplněn vrchovatě. Praktické rady, ukázky a pomoc přesně v míře, kdy si člověk všechno vyzkouší, ale není v tom sám a vyvaruje se zásadních chyb. Profesionální, ale současně neformální a lidský přístup. Výborné pohoštění u "rodinného krbu". Rád se v budoucnu vrátím, abych se zase trochu naučil a vyzkoušel si další věci.

Jméno: Vítek
Kurz je určitě zajimavá a přínosná věc, nejen že je množství informací, které je Marcel schopný předat za víkend veliké, ale vše je velice srozumitelné, sám předvede co může a jakékoliv dotazy zodpoví. Rozhodně se nikdo nemusí bát, že by se mu práce nepovedla nebo že by ji nezvládl. I když se něco nepovede, on to zachrání. Navíc i když se to nezdá, prostoru je v kovárně pro všechny dost a nebyla žádná dlouhá tupá chvíle nicnedělání při čekání, než člověk bude moci ke stroji. Což samozřejmě neznamená, že by se člověk nemohl v klidu napít, pití je na kovárně a budete tak u výhně řádně hydratováni. A jídla z domácí kuchyně se nejspíše přejíte, nejen z jeho množství, ale i chuti.

Jméno: Michal
na kurzu jsem byl třikrát a určite to nebylo naposled. vždycky to byl příjemně strávený víkend se skupinou zajímavých lidí, kde sem si vyčistil hlavu a vyzkoušel něco nového. A hlavně sem si pokaždé něco odvezl, ať už to byl takřka hotový nůž, nebo materiál na nože další. Marcel má výborně vybavenou dílnu a vzorně se celou dobu stará, aby pokud možno, vše klapalo, a když už člověk něco pokazí je většinou schopný to opravit nebo minimalizovat škody, aby se to nemuselo dělat znovu. Jediná nevýhoda je bolest rukou,které na něco takového nejsou zvyklé , ale i tak za mě 100bodů. Marceli díky a těším se příště ahoj Michal Hečko Zlín

Jméno: Honza
Když jsem dostal k vánocům dárek na absolvování kovářského kursu u Marcela, tak jsem si v tu chvíli nedovedl představit, co mě čeká. Po prostudování jeho webových stránek mě začalo naplňovat očekávání a začal jsem se vyloženě těšit. A pak to přišlo. Rozhodl jsem se pro klasickou kovařinu, protože na damašek jsem si ani netroufl pomyslet. Marcel to má skvěle vymyšlené. Musíte začít od píky a abyste mohli něco vyrobit, musíte si nejdřív sami vykovat základní vercajk. To oceňuji! Marcel je ochotný vám kdykoliv poradit, ukázat jak na to a postupnými kroky vás nasměřuje k cíli. Vy si pak můžete na konci kursu uvědomit, že dokážete pomocí ohně, kladiva a Marcelových rad přeměnit třeba kus pružiny v kovářské kleště. A to mě na začátku ani nenapadlo. Je milé setkat se s člověkem, který se s vámi podělí o své umění. Takže jsem odjížděl nakažen, což jsem zjistil doma. Mé myšlenky se stále vracejí do kovárny ...
Ještě musím pochválit výbornou kuchyni jak v pensionu, tak na kovárně od Petry - fakt dobrota.

Jméno: Ivo
Kovářsky kurz byl super! Diky znalostem, odborným radám a trpělivosti Marcela jsem vytvořil krasný funkční nůž a naučil se spoustu nových věcí o kovařině. Celý víkend byl v pohodovém a přátelském duchu.